Assen

2 -daagse tuinenexcursie Groei&Bloei Assen naar Twente en Achterhoek 23 en 24 augustus 2024

 

De reis is in no time volgeboekt.  Mooi maar jammer. Als u zich nu nog aanmeldt komt u op de wachtlijst.

Aanmelden:

Aanmelding geschiedt door het invullen en ondertekenen van het aanmeldingsformulier (te vinden op de website of te bevragen bij Netty Harmanni 0592-231254). Bij aanmelding dient u de aanbetaling te voldoen van € 100,- op bankrekening NL96 INGB 00011 55502 t.n.v. penningmeester KMTP afd. Assen te Assen en het restant 1 maand voor vertrek.

Bij inschrijving gaan leden van Groei&Bloei Assen voor, met eventueel een niet-lid als introducee.  Niet-leden kunnen op de wachtlijst geplaatst worden tot 1 augustus, waarna bericht volgt of definitief inschrijven mogelijk is.

Aanmelding a.u.b. voor 1 juli 2024 bij secretaris Netty Harmanni  - info(at)assen.groei.nl of n.harmanni(at)gmail.com

Het aanmeldingsformulier kunt u hier downloaden.  aanmeldingsformulier

Programma:

Vrijdag 23 augustus:

Vertrek om 08.00 uur vanaf de parkeerplaats tegenover De Bonte Wever, Stadsbroek 17, Assen.

Van 09.30 tot 10.45 uur bezoeken we de tuin van Anja Broekhuis, ’t Plantzoentje, in Albergen, waar ons een rondleiding en koffie wacht.

Nitha Annink laat ons grondig genieten in haar tuin Grondig Geniethen (what’s in a name). Nitha laat hier in Lochem ons haar tuin zien en serveert een lekkere lunch. We zijn hier van 11.45 tot 13.45 uur.

In de middag staan twee tuinen op het programma. Eerst gaan we naar Kring van Dorth, waar Lily de Boer haar tuin, genaamd In de tuin van Dorth, ons een rondleiding geeft en ons trakteert op een kopje thee/koffie. (14.15 – 15.45 uur).

Als afsluiting van deze tuindag bezoeken we Erve Odinc in Markelo. Kees en Inge Stapel ontvangen ons in hun tuin voor een rondleiding en thee/koffie. (16.15 – 17.30 uur)

Zaterdag 24 augustus:

Na het ontbijt in het hotel vertrekken we om 08.30 naar de Historische tuinen van Landgoed de Wiersse in Vorden. Een uitgebreide rondleiding staat op het programma. Helaas is het niet mogelijk hier iets te drinken. We raden u aan na het ontbijt nog een extra kopje koffie in het hotel te nemen voordat we vertrekken.

Van 12.00 tot 14.00 uur zijn we in tuin Warwinckel bij Denneveld, Vorden. Ronald Talsma en Martin de Ruiter ontvangen ons met koffie en thee en de lunch en zullen over hun tuin vertellen.

Van de Achterhoek rijden we weer richting het noorden en zullen in Salland nog 2 bezoeken afleggen.

Van 15.00 – 16.15 uur zijn we in de tuin van Nynke Atsma in Luttenberg. Zij ontvangt ons voor een in- of rondleiding met natje en droogje.

Tenslotte bezoeken we D.G. Kwekerij in Daarlerveen. We kunnen in de kijktuin en de kwekerij van Henny Hemmink ons hart ophalen. (16.45 – 17.30/17.45)

De verwachte terugkomst in Assen is rond 18.45 uur.

De kosten:

De kosten voor deze reis bedragen  € 230,- per persoon voor leden en introducees. Toeslag 1-persoonskamer € 45,-. Niet-leden betalen een meerprijs van € 15,-.

Hierbij is inbegrepen: vervoer per luxe touringcar, lunch op beide dagen, overnachting op basis van 2-persoonskamer douche/toilet en 3-gangen diner in Hotel Herikerberg in Markelo, de entrees, zoals aangegeven koffie/thee en in- of rondleiding in de tuinen.

Aanmelding vanaf 1 januari 2024.

Aanmelding geschiedt door het invullen en ondertekenen van het aanmeldingsformulier (te vinden op de website of te bevragen bij Netty Harmanni 0592-231254). Bij aanmelding dient u de aanbetaling te voldoen van € 100,- op bankrekening NL96 INGB 00011 55502 t.n.v. penningmeester KMTP afd. Assen te Assen en het restant 1 maand voor vertrek.

Bij inschrijving gaan leden van Groei&Bloei Assen voor, met eventueel een niet-lid als introducee.  Niet-leden kunnen op de wachtlijst geplaatst worden tot 1 augustus, waarna bericht volgt of definitief inschrijven mogelijk is.

Aanmelding a.u.b. voor 1 juli 2024 bij secretaris Netty Harmanni  - info(at)assen.groei.nl of n.harmanni(at)gmail.com

Reis- en of annuleringsverzekering dient u zelf te verzorgen.

De annuleringsvoorwaarden zijn overeenkomstig de ANVR-reisvoorwaarden.

De reis kan doorgang vinden bij minimaal 25 personen en er kunnen maximaal 35 deelnemers voor deze excursie intekenen.

Meer Informatie over te bezoeken tuinen:

(P.S. Wilt u ook de foto's zien ga dan ook naar de websites van de tuinen.)

’t Plantzoentje, Albergen

Midden in het Twentse landschap bevindt zich deze liefhebberstuin van 3800 m2. Rondom de boerderij bevinden zich mooie borders, aaneen geweven tot een weelderig kleurenpalet. Diverse grassen zijn op een subtiele manier verwerkt. Anja kweekt planten voor de verkoop. www.plantzoentje.nl 

Grondig Geniethen, Lochem

Voor Nitha staat genieten van de tuin voorop, in welk jaargetijde ook. Als tuinontwerpster realiseert zij grote en kleine tuinen die verrassend, spannend, rustgevend en harmonieus zijn. Zij zegt: “Bezoek aan andere tuinen inspireert mij, dus ik hoop dat een bezoek aan mijn tuin u inspireert. Ik experimenteer en probeer van alles. Daardoor is er genoeg te zien en te beleven. Soms pakt de natuur anders uit en is het de kunst om hierin weer de goede weg te vinden. De natuur laat zich beperkt sturen. Juist dat maakt dat het bezig zijn met en in de tuin blijft boeien”. www.grondig-geniethen.nl 

In de tuin van Dorth

 In de tuin van Dorth kunt u heerlijk wandelen over met oude waaltjes beklinkerde paden, door de weelderige cottagetuin rondom het huis, door de moestuin met kruiden- en eetbare bloementuin, langs de imposante vijver, en dan over de plantenwal met ingebouwde insectenmuur komt u terecht in de zonnige bloemenwei en kan u weer via de inheemse houtwal terug naar de boerderij om ook van de voortuin te kunnen genieten.

Lily hield van jongs af aan van de natuur, de studie biologie was voor haar een logische keuze. Later vergaarde ze meer kennis over tuinplantenleer en tuinontwerp, dat ze nu in praktijk brengt. Ze tuiniert alleen op ecologische wijze. www.indetuinvandorth.nl 

Erve Odinc, Markelo

Op zeer oude cultuurgrond – al in 1381 in oude archieven vermeld – zijn rondom dit unieke erfgoed prachtige tuinen gecreëerd die passen in het Twentse landschap. Er zijn tuinkamers op kleur, waaronder een symmetrische blauw-mauve, een rozentuintje, een boerengroente- en bloementuin en een besloten witte tuin met formele vijver. Voorts een hoogstamboomgaard met veel rambler rozen en een kas met snijbloementuin. Aangemerkt als natuurerf en biodivers erf. https://www.bezoekmijntuin.nl/tuinen/erve-odinc/

Historische tuinen landgoed de Wiersse, Vorden

Ingebed in het Achterhoekse coulisselandschap bevinden zich de betoverende tuinen van Landgoed de Wiersse.

Hier ervaart de bezoeker tuinkunst zoals in Engeland, Frankrijk of Italië te vinden is, maar in dit geval direct verbonden met het omliggend landschap. De tuinen kenmerken zich door afwisseling van weidse uitzichten en romantische formaliteit. Met beek en vijvers, heemplanten en varens, een slingerende beukenloofgang, bruggen, fonteinen en beelden bieden de tuinen een verrassing om iedere hoek. Rond de tuinen ligt 32 hectare landschapspark. Het landgoed wordt sinds 1678 bewoond en beheerd door de familie, wat voor een zeldzame continuïteit heeft gezorgd. www.dewiersse.com 

Tuin Warwinckel bij Denneveld, Vorden

De tuineigenaren, Ronald en Martin, zijn hoveniers in hart en nieren en hadden al 21 jaar ervaring met hun tuin Warwinckel in de Zuidhollandse polder voor ze naar boerderij Denneveld op landgoed Onstein in Vorden verhuisden en een nieuwe tuin in een bosrijke omgeving aanlegden in 2021. De ontwikkeling van de tuin van 3000 m2 gaat nog steeds door. www.warwinckel.nl 

De tuin van Niynke Atsma.

Rondom de boerderij uit 1929 is na dertig jaar tuinieren een echte liefhebberstuin ontstaan. Naast hun werk in de muziek ontwikkelden Nynke en haar man (overleden in 2009) een tweede passie: tuinieren! Onverminderd legt zij haar ziel en zaligheid in de tuin.

Van een erf met gras en een windsingel ontstond een tuin met borders en vijvers, waarna het verbeteren en verfijnen van de beplanting begon, iets waar je je leven lang mee bezig blijft. Er werd na verloop van tijd nog een stukje weiland bijgekocht. Nu konden ze hun liefde voor wilde bloemen botvieren. “Door schade en schande kom je er achter dat de natuur zich niet laat dicteren. Het is anders geworden dan gedacht, maar zeker niet minder mooi!  www.detuinvannynke.nl 

D.G. kwekerij, Daarlerveen

Deze kwekerij is nog volop in ontwikkeling en is in 2014 begonnen met de verkoop van siergrassen en bijpassende vaste planten. Het is ontstaan vanuit een hobby. “Vanaf mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in tuinieren. Doordat er steeds meer prachtige cultivars van siergrassen beschikbaar kwamen, trokken deze steeds meer mijn aandacht. Door de jaren heen heb ik een breed assortiment verzameld en heb ik de toepasbaarheid van de diverse soorten en hun cultivars mogen leren kennen”. www.dgkwekerij.nl