Activiteiten & Actueel

2- daagse tuinenexcursie Omgeving Kleef-Nijmegen 2018


 

Op een zonnige vrijdag en een nog zonniger zaterdag genoten de ruim 30 deelnemers aan deze reis van prachtige tuinen.


Op  vrijdag 31 augustus eerst naar de Levenstuinen van het Groot Hontschoten in Teuge.

 

In het oostelijke stroomgebied van het Veluwe-massief naar het IJsseldal zijn de ruim 1.5 ha tuinen gecreëerd op basis van een filosofische benadering: Een Hollandse zentuin. Concentratie en meditatie, maar daar hadden we natuurlijk geen tijd voor. Maar vrij kwam je er ook niet helemaal van. De filosofische teksten op de diverse plaatsen in de tuin hielden je wel bij de filosofische les. Je had zo nu en dan wel een Zen momentje.  

 

In de middag in de omgeving van Kleef eerst naar de tuin van de dominee en de leraar ( Manfred  Lucenz en  Klaus Bender). Kleuren vormen het hoofdmotief van deze ruim 4000 m2 tuin.  Ongeveer 25 jaar geleden zijn Manfred en Klaus met hun toen nog niet groene vingers begonnen met hun paradijs op aarde te scheppen.  Inmiddels een prachtige afwisselende tuin. Volgens sommigen wel de mooiste tuin van Duitsland.

 

Dat de tuin in de nazomer niet hetzelfde is als in het voorjaar, hoogzomer of winter liet Manfred of Klaus ons  ook weten door regelmatig hooghouden van een fotopagina uit een van de boeken die ze geschreven hebben over hun tuin. In  het voorjaar de narcissen,tulpen en magnolia dan de rozen,irissen en papavers, en de zomer vaste planten en in de herft de vruchtbomen , dahlia’s.

 

Ze schreven onder meer  "Ein Garten fürs Leben", "Ein Garten wird niemals fertig" Verruckt nach Garten,

 

Voor  schimmel en rupsen problemen in de Buxus  hadden ze een oplossing door maerl, koraalagenkalk op de buxus te verstuiven. Eigenlijk door bemesting de weerstand te verhogen. In twee tv uitzendingen zijn hun ervaringen met de buxusredder uiteengezet. https://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/hier-und-heute/video-die-buchsbaumretter-100.html

 

https://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/hier-und-heute/video-buchsbaumretter-geben-tipps-100.html

 

Tijd voor een lunch op het platteland met heerlijke Zwiebelkuche . Daarna nog naar de tuin van moeder en dochter Elisabeth Imig en Silke Imig-Gerold.  In de loop van 40 jaar hebben moeder en later ook dochter een kleurrijke tuin van 3000 m2 gecreëerd bij hun boerderij.  Rozen, groenten, vaste planten, boomgaard.


En ook deze dames hebben hun tuinervaringen vastgelegd in boeken: Rosige Aussichten; Garten Gluck am Niederrhein; Impressionen  eines Mutter-Tochter Gartens.

 

Dat moeder ook kan bakken en koken  blijkt wel uit: https://www.imig-gerold.de/downloads/rezepte-aus-tv-sendung-imig.pdf

 

Op zaterdag 1 september naar de Ooijpolder bij Nijmegen naar de tuin van  Fried en Lily Frederix genaamd  "Tuin van De Villa".

 

In 2004  zijn Fried en Lily begonnen met tuinieren.  In november/december 2012 verscheen er een artikel onder de naam “In elk seizoen even prachtig” in Groei & Bloei en daarna is de stroom met artikelen over deze prachtige tuin niet weer opgehouden.

 

De tuin ligt rondom het huis met de naam: 'De Villa'. Het huis werd gebouwd in de jaren dertig. De ligging van het woonhuis was zeker voor die tijd bijzonder, als vrijwel enige burgerwoning tussen monumentale boerderijen op pollen. Het huis werd in die tijd door de mensen uit de buurt 'de Villa'  genoemd. De tuin ligt in het prachtige natuurgebied van de Ooijpolder bij Nijmegen. Het open landschap is meegenomen in de tuin. Op diverse plekken is er een harmonieuze overgang naar  het landschap gemaakt .  LiLy leidde ons  door een  grote verscheidenheid aan tuinonderdelen, zoals een hoogstamboomgaard, moestuin, siertuin met knopentuin, bomentuin en grassentuin .

 

Daarna via het land van Maas en Waal , de Maas over naar "  de Tuinen in Demen".  

 

Na een inleiding en lunch de tuinen in. Martje van den Bosch stond ons in de tuin met raad en daad ter zijde. Elke vraag werd beantwoord en de naam van een ons onbekende plant werd voor ons opgeschreven.

 

En ook Martje heeft een boek geschreven “ Beleving van de kleur in de tuin”.  De reactie van de bezoekers  inspireerden haar als  psychloog  tot het schrijven van dit boek.

 

Als laatste  bestemming , kwekerij de Hessenhof  in Ede.  Met de catalogus onder de arm de kwekerij op.  Zoals altijd , een feestje om hier te zijn.

 

Met een diner bij van der Valk in Assen werd de zeer geslaagde reis onder begeleiding van Klaas en Netty Harmanni afgesloten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
meer

 

 

 

17
Nov
herfstbladeren
16
Nov
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876