Activiteiten & Actueel

Tuinenreis 2017

 
 

Vrijdag, 23 juni.

Op een mooie tijd, 08.30 uur, vertrokken wij van Taarlo richting Leer, naar de Wassergarten Mainhard  in Ostraudernfehn. En terecht, Wassergarten zo bleek. Direct na binnenkomst werd je geconfronteerd met de eerste waterpartij, een brede sloot waarlangs de Pontederia uitbundig stond te bloeien, hier en daar onderbroken door geel bloeiende Orchideeën, vastgepint op plakken turf en voor de vrolijke noot, ook hier en daar boterbloemen.

Natuurlijk wilde de eigenaar ons eerst het een en ander vertellen over het ontstaan van de tuin. Intussen had je een vrij uitzicht op al hetgeen wat je te wachten stond. Waar je ook keek, zag je water, veel bloeiende bloemen,  mooie en bijzondere bomen. 

Na de lunch aan het Zwischenahnermeer, van water kun je nooit genoeg krijgen, reden wij naar Elsfleth, waar de eigenaar van Bauerngarten Moorriem, ons welkom heette.

De 300 jaar oude boerderij ligt, traditiegetrouw, met de achterzijde gekeerd, een flink stuk van de weg. Hier heetten veel uitbundig bloeiende rozen ons welkom.

Aan de voorzijde van de boerderij lag, of liever gezegd, lagen de vele borders naar ons te lonken. Daar gelijk naar toe lopen ging zo maar niet. Eerst kregen wij “college” over het Noord Duitse-landschap, over het boerenbestaan, de grondsoorten en de leefwijze. Wij wierpen een blik op de aanlokkelijk gedekte tafels onder de bomen. Beslist geen straf was het eerst uitgebreid langs de vele borders te lopen. Ze lagen er bij om jaloers op te worden! Werkelijk schitterend. 

Zaterdag, 24 juni.

’s Morgens was aan ons de keus: Oldenburg verkennen; een bezoek brengen aan de Botanische tuin; het Museum bezoeken; rondwandelen in het 16 hectare grote Slotpark met zijn fraaie bomen en een zeer uitgebreid Rosarium. Een en/en – of/of situatie. Als je maar weer op tijd bij onze fraai en opvallend bewerkte bus was voor ons middag-programma, t.w. een bezoek aan de Kwekerij waar destijds Ernst Pagels zoveel mooie en nieuwe planten kweekte. Binnenkomend en naar links kijkend, zag ik in gedachten Ernst Pagels zitten onder de bomen met zijn pot thee en natuurlijk ging ik in op zijn uitnodiging thee met hem te drinken. Je blik laten dwalen over wat nu is. Ik werd er wat droevig van, terwijl toch een kring van vrienden van de Stichting Pagels zorgt voor het behoud en onderhoud.

 Onder het motto: Er gaat niets boven Groningen reden wij met een grote omweg terug naar Taarlo.

Hieven het glas tijdens ons afscheidsdiner op het echtpaar Harmanni en op een bloemrijke toekomst.

 

Tineke.

 

 

 

meer

 

 

 

16
Feb
STORMSCHADE
15
Feb
angela’s tuin tussenfase deel 2