Assen

De column van Tineke november 2019 "Bomen"

Bomen

Bomen zijn blikvangers en zeker nu in de herfst, de soms prachtige verkleuring van het blad. Eén van de eerste bomen die wij op ons nieuwe grondgebied hebben geplant was de beuk.

En moet je nu eens zien. De boom heeft inmiddels een uitstraling van “ik sta hier al, nou ja, geen honderd jaar, maar dan toch wel erg lang”.

Dat komt, memoreerde onze dochter onlangs nog, omdat zij iedere morgen en zeker in het begin de boom met een bloemengietertje water gaf.

Dat is wat je noemt een warme herinnering.

Nu kun je met een boom veel doen. In model dan wel binnen proporties houden bijvoorbeeld,zodat je geen klagende buren op de stoep krijgt en jijzelf inmiddels ook wel bedacht hebt,

“Is t-ie niet wat erg groot”. 

Eens zag ik, op één van onze tuinenreizen,  dat men van een dode boom een soort kunstwerk gemaakt had. Met de wortels nog stevig in de grond, dat wel. Maar vond ik het mooi?

Nee zeker niet. Het paste niet. Vond ook, dat de gezichten iets droevigs hadden. 

Inmiddels is mijn grote vijver geplempt. Een hele klus, waar 3 tuinlieden aan te pas kwamen. Volgend jaar zal daar gras groeien.  Of ik dat mooi vind moet nog blijken.

Tineke

 

 

De column van Tineke

Donderdag 20 augustus. Het is doodstil buiten op wat getokkel van een verontruste merel  na. Het gras is weer groen in plaats van bruin verdord omdat ik niet zo’n watersproeier meer ben.

Dat gedoe met een slang, gieter en emmers….. Nee, gewoon op regen gewacht. Je ziet dan het wonder. Bruin wordt snel weer groen. Twee uur regende het en, terwijl je het nauwelijks een  bui kon noemen, je zag het gras zich herstellen. 

Helaas kwam toen in snel, zeer snel tempo, ook het 7-blad weer tevoorschijn. Het was tè warm  om daar op dat moment iets tegen te ondernemen. Trouwens, het is, zoals iedereen weet, vechten tegen de bierkaai. Gewoon je aandacht verleggen.  

Na een dag of wat bleek, dat er heel wat planten er toch zeer slecht aan toe waren. Er vielen  overduidelijk gaten in de borders. Floxen daarentegen begonnen aan een nieuwe bloei.   

Goed onthouden voor het geval er volgend jaar weer zo’n droogte-periode  aan zit te komen. De Salvia uliginosa is er ook zo één en de S. Royal Bumble. Als je die ziet bloeien vergeet je  subiet je ongenoegen over het uitblijven van regen.   

Zeker ook niet onbelangrijk is, nu aantekeningen maken. Welke planten doorstonden deze periode goed, zoals bijvoorbeeld de Sedum. Klaprozen hadden de tijd van hun leven. Gewoon  staan laten voorlopig. Wie weet waar ze volgend jaar weer opduiken. Dat zijn altijd leuke verrassingen.  

Tineke