Assen

2-daagse tuinenexcursie Groei&Bloei Assen, omgeving Breda 14 en 15 augustus 2020

2 daagse tuinenexcursie Groei&Bloei Assen  ‘Omgeving Breda’ 14 en 15 augustus 2020

 

Aanmeldingsformulier;  formulier

Programma:

Vrijdag 14 augustus:

Vertrek om 08.00 uur, parkeerplaats De Bonte Wever, Stadsbroek 17, Assen.

Van 09.45 tot 11.00 uur bezoeken we de tuin ‘In de boomgaard’ van Marieke Nolsen in Leusden. Marieke ontvangt ons met koffie of thee.

Om 12.15 uur aankomst voor lunch en rondleiding in de tuinen ‘De Verwondering’ in Den Hout, nabij Breda. Arjan en Geertje van Dijk verwelkomen ons.

Om 14.30 uur vertrekken we  naar de Norbertinessenpriorij Sint Catharinadal in Oosterhout, waar we zullen worden rondgeleid in de kruiden- en moestuin en de wijngaard. We worden ontvangen met een kopje thee of koffie.

Rond 17.30 uur vertrekken we naar ons hotel in Zevenbergen voor diner en overnachting.

 

Zaterdag 15 augustus:

Na het ontbijt in het hotel vertrekken we om 08.45 uur naar de tuin van Anthony en Elsemiek Lambregts op het Landgoed Jorissenhoeve in Schijf, ten zuidwesten van Breda. Koffie of thee met iets lekkers staat voor ons klaar.

Om 11.15 vertrekken we naar Buitengoed Tielens en Tielens van Albert en Marjan Tielens in Hoeven. Albert zal ons rondleiden en Marjan zal de lunch verzorgen. Vertrek om 14.00 uur.

De middag is ingeruimd voor de tuin van Albertine van Schelven in Terschuur en de nabij gelegen biologische kwekerij Klein Hof van Albert van den Hoogen. Albertine ontvangt ons met thee of koffie met iets lekkers. Van 15.30 tot 17.15 uur hebben we de tijd voor beide locaties.

Om ongeveer 19.00 verwachten we in Assen terug te zijn.

 

De kosten voor deze reis bedragen  € 200,- per persoon voor leden en introducees. Toeslag 1-persoonskamer € 25,-. Niet-leden betalen een meerprijs van € 15,-.

Hierbij is ingegrepen: vervoer per luxe touringcar, lunch op beide dagen, overnachting op basis van 2-persoonskamer douche/toilet en 3-gangen diner in Golden Tulip Hotel Zevenbergen, de entrees, koffie/thee en in- of rondleiding in de tuinen.

Ons is gebleken dat er minder animo is om de reis af te sluiten met een diner. Daarom is geen afscheidsdiner inbegrepen.

 

Aanmelding geschiedt door het invullen en ondertekenen van het aanmeldingsformulier (te vinden op de website of te bevragen bij Netty Harmanni 0592-231254). Bij aanmelding dient u de aanbetaling te voldoen van € 100,- op bankrekening NL96 INGB 00011 55502 t.n.v. penningmeester KMTP afd. Assen te Assen en het restant 1 maand voor vertrek.

Aanmelding bij secretaris Netty Harmanni  - info(at)assen.groei.nl of n.harmanni(at)gmail.com. Aanmelding a.u.b. voor 1 juni 2020.

Reis- en of annuleringsverzekering dient u zelf te verzorgen.

De annuleringsvoorwaarden zijn overeenkomstig de ANVR-reisvoorwaarden.

De reis kan doorgang vinden bij minimaal 25 personen en er kunnen maximaal 35 deelnemers voor deze excursie intekenen.

 

 

Informatie over te bezoeken tuinen (1)Tuin ‘In de boomgaard’ van Marieke Nolsen in Leusden

De tuin van ongeveer 1350 m2 is qua sfeer en kleur aangepast aan de karakteristieke woning, die behoort bij het Landgoed Den Treek-Henschoten. Bij het eigen ontwerp is gekozen voor een strakke indeling in vier verschillende tuinkamers met elk hun rijkelijk gevulde beplanting. Er is ook een decoratieve pluktuin gerealiseerd met constructies van hout.

“Ik houd van weelderige, transparante borders met een hele natuurlijke uitstraling. Als bloembindster vind ik het heerlijk om met bloemen uit de tuin te werken, dus de beplanting bestaat voor het grootste gedeelte uit bruikbare bloemen, bessen en groen voor het schikken van hele natuurlijke arrangementen met een eigentijdse tuinlook.”

www.mariekenolsen.nl

Tuinen ‘De Verwondering’ in Den Hout (2)

Al 30 jaar wonen Arjan en Geertje in het kerkdorp Den Hout. De weilanden en oude eiken zijn in de loop der jaren veranderd in een paradijsje van flora, fauna, water en beelden. Vanuit het huis zijn er twee zichtassen: een verticale smalle vijver met aan weerszijden gemengde bloemenborders en een grote meanderende vijver langs een platanenlaan met mooie onderbegroeiing. Langs het terrein torenen spierwitte strakke berken uit boven de hortensia’s. Er zijn sfeervolle tuinkamers, een buxustuin, een appellaan, een hostaveld met allium, veel grassen, bloemenborders en kunst, kortom een ‘belevingstuin’, waar veel plekken zijn om rustig van de natuur te genieten. Grootte 2 ha.

www.tuinendeverwondering.com

Klooster Sint Catharinadal – kruiden- en moestuin en wijngaard in Oosterhout

De basis van Sint-Catharinadal ligt in het jaar 1271, toen de gemeenschap gesticht werd in Vroenhout bij Wouw. Het kasteeltje de Blauwe Camer dateert uit de vijftiende eeuw. Sint-Catharinadal is het enige vrouwenklooster in Nederland dat vanaf de stichting heeft voortbestaan.

Vanaf 1647 wonen de zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal in slotje de Blauwe Camer.

Zij beheerden de landerijen rondom hun klooster. Waar koeien graasden en maïs groeide is sinds 2017 een wijngaard van 8 ha. gerealiseerd en de kruiden- en moestuin in ere hersteld.

In de moestuin wordt op biologische wijze een grote variatie aan oude rassen en ‘vergeten’ groentes geteeld. In de kruidentuin groeien medicinale, culinaire en planten voor de winning van kleurstoffen. Deze laatste groep kruiden verwijst naar het kalligrafische werk waarmee het kunstatelier van de zusters wereldwijde bekendheid verwierf.  

www.sintcatharinadal.nl

Tuin Landgoed Jorissenhoeve in Schijf

Achter de formele voortuin ligt het monumentencomplex van huis en stal uit 1938. Rondom de boerenhoeve is de oude boerensfeer rondom het erf en in de tuin teruggebracht. Dit is terug te zien door de diverse hoogstamfruitbomen en in de keuze van de planten. De bloemenhof wordt door een breed pad gescheiden en ligt in het verlengde van de dakkapel waar vroeger het hooi naar binnen kwam. Er is een ecologische moestuin. Het overtollige regenwater wordt via een slotenstelsel naar een ven geleid. De Lakenvelder koeien lopen als een omlijsting om de tuin heen. In het bosgedeelte staan monumentale bomen. Tegen de avond komen de reeën tevoorschijn uit het bos en zijn de uilen te horen. Het landgoed is 7,5 ha groot.

www.jorissenhoeve.com

Tuin Tielens en Tielens in Hoeven

Net buiten Hoeven ligt het buitengoed, daar waar tuinarchitect Albert Tielens in 1998 zijn verworven 2.5 ha grond omtoverde tot een groen paradijs.

Kenmerkend zijn de verschillende vijvervormen. De 50 meter lange zwemvijver, met aan weerszijden

 grote gemengde borders is een ware blikvanger. Een sloot slingert door het landschap en er is een gracht rondom de natuurlijke vliedberg. Een muur van leiperen scheidt het tuingedeelte van het weidegedeelte. In de hoogstamboomgaard met oude rassen kersen, peren, appels en perziken lopen Ryeland schapen en ganzen. Voor het huis staan onder meer kweeperen, mispels, rabarber, kruisbessen en rode, witte en zwarte bessen. Hier zijn de geuren, kleuren en vormen verrassend.

www.tielensentielens.nl

Tuin Albertine van Schelven in Terschuur

De landelijk gelegen tuin van 4000 m2 dateert uit 2005 en is ontworpen door Beline Geertsema. Het ontwerp bestaat uit rechte lijnen en vlakken. De borders zijn zorgvuldig opgebouwd en goed onderhouden. Een groot terras met zonnewijzer en rozen, grenzend aan het gazon dat wordt afgesloten door een natuurlijk gebogen vijver met treurwilg en uitzicht over de weilanden. Verder een kruidenbloementuintje, een zwembad, een boomgaardje en een gemengd bosje. www.geldersetuinen.info

Kwekerij Klein Hof in Terschuur

Kwekerij Klein Hof is een ecologische vaste planten kwekerij nabij Achterveld. Kweker en eigenaar Albert van den Hoogen kweekt hier sinds enkele jaren een gedegen sortiment vaste planten met een natuurlijk karakter. Vanuit moerbedden worden de planten gescheurd of gestekt en opgepot in biologische potgrond. Een deel van de plantenkweek wordt gebruikt in het eigen hoveniersbedrijf. Er worden geen bestrijdingsmiddelen, groeihormonen of kunstmest gebruikt. De moerbedden worden bemest met biologische champost. Dit is vercomposteerde mest waar champignons op zijn geteeld.

www.kwekerijkleinhof.nl